sâmbătă, 11 februarie 2017

Despre patinarea lemnului. Conversatie pe Facebook.

Postarea de fata mi-a fost inspirata de un dialog de pe Facebook in care cineva intreba, intr-un grup de iubitori ai lemnului si tamplariei, cum sa obtina si el efectele din imaginile atasate. Raspunsul primit m-a siderat si m-am simtit obligat sa precizez niste lucruri pe cat de adevarate pe atat de neplacute celor care se asteptau ca finisarea si patinarea lemnului sa fie un procedeu si o substanta cumparata dintr-un magazin. 
Iata intrebarea d-lui AF si solutia, asa cum i-a fost ea oferita de HH: 

AF: "Va plac aceste finisaje? Știe cineva cum se obtin? Orice link sau info e binevenit"

HH: "Se periaza lemnul cu perie de sarma, se aplica un strat de grund transparent sau putin pigmentat, dupa uscare se aplica patina, se curata patina dupa uscare si pe urma 2 straturi de lac incolor, de trafic daca este parchet, dusumea, scari..." precum si raspunsul postat de mine.
CR: "In acele 4 fotografii de mai sus cred ca ni se arata patru finisaje comerciale pentru "reclaimed wood floor" adica pentru dusumele facute din lemn reciclat. Cheia succesului este aici refolosirea lemnului vechi. Lemnul vechi din palete, din diverse constructii vechi de genul soproanelor, schelelor, dusumelelor sau patulelor, sunt gata roase, lovite, gaurite, gata fisurate, vopsite si cojite, arse de soare ori foc, uzate prin folosinta indelungata, atribute pe care nu le vei imita cu peria de sarma, bait si lac. Lemnul reciclat este oxidat natural. Pornind de aici finisarea este o gluma, o joaca, si depinde mult de ceea ce vrei sa faci pana la urma cu lemnul respectiv. 
Il contrazic pe dl. HH, in sensul ca aspectul de lemn vechi, reciclat, nu poate fi simulat mecanic, cu peria de sarma si crema de ghete, desi multi vor fi incantati de rezultat. Dar asta numai pentru ca ei nu inteleg la ce se uita. Aplicand formula dumnealui lemnului nou nu obtii decat un kitsch cu pretentii de lemn vechi, patinat. Patina nu se imita prin culoare si lacuri pentru ca ea este altceva decat culori si lacuri. Patina este VECHIME, adica depuneri, uzura si accidente. Straturi, straturi. Unele opace, altele transparente, unele depuse in adancituri, altele roase de pe proeminentele piesei. Pentru a invechi un obiect din lemn e nevoie de un om inteligent , educat si cu spirit de observatie care sa repete in cateva ore sau zile ceea ce s-ar fi intamplat cu lemnul in zeci sau sute de ani. Un lemn lucrat, baituit si apoi abrazat si lacuit este o atrocitate artizanala incapabila sa treaca examenul in fata unui om cat de cat educat.
In viata lemnului se intampla "evenimente". Unele vin din procesul de fabricatie, asa cum sunt urmele de fierastrau primitiv sau de abricht cu doua cutite lente si prost ascutite (vezi in imaginile de mai sus), altele provin din prelucrari ulterioare, cuie, suruburi care au fost infipte in lemn si extrase intre timp, lovituri, rosaturi si fisuri. Daca recurgem la baituri, pigmenti si lacuri vom obtine un kitsch autentic, unul de care nu vom putea scapa decat vanzandu-l celor care nu stiu sa deosebeasca murdaria de patina si rosatura de vechime.
Nici nu banuiesti cat de complex si frumos este raspunsul la intrebarea ta si daca iti imaginezi ca patinarea lemnului este un procedeu, o formula, gresesti. Nicidecum, este o conceptie ampla sustinuta de un intreg arsenal de procedee chimice si fizice, da, materiile alea de care fugeam cu totii in timpul scolii...
S-au scris carti groase despre finisarea si patinarea lemnului dar nu in limba romana! Deci stiinta asta e din capul locului oferita doar poliglotilor... Eu va spun tuturor, si o fac in cunostinta de cauza, ca patinarea este o stiinta si se deprinde in multi ani de practica, experimente si observatii inteligente, lucrand cu si printre lucrurile vechi, fie restaurandu-le fie copiindu-le. Cand veti intelege ce e patina veti fi in stare sa patinati lemnul cu orice se gaseste prin bucataria si baia fiecaruia dintre noi. Daca insa credeti ca patina se vinde la Praktiker sau la Dedeman, ori ca formula ei se afla punand o o intrebare pe Facebook, atunci esecul e garantat.
Nu intamplator am mentionat chiar de la inceput lemnul reciclat. Ala este deja vechi si patinat nartural. Ma tem insa ca in Romania nu gasiti negustori de lemn reciclat.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      
TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------




ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu