luni, 5 martie 2012

Restaurarea unor rame Aman (partea a XII-a si ultima). Aurirea.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


In sfarsit, bifand cu succes toate aspectele tehnice premergatoare, am ajuns in cele din urma sa ne referim si la reaurirea portiunilor restaurate sau, dupa caz, a intregii rame. Reaurirea comporta urmatorul parcurs.

   1) Se va curata suprafata originala pe o latime variind intre 2 si 3 cm in jurul ariei afectate de reparatii, expunandu-se asfel aurul original. Acest lucru ne va permite, pe de-o parte, sa "citim" tipul de aur necesar si apoi ne va usura considerabil munca de matching si blending.

   2) Cu ajutorul atlasului producatorilor de foita de aur (vezi Foto 42) se vor identifica atat titlul (in carate) cat si producatorul celei mai potrivite foite de aur.
Foto 42. Atlasul producatorilor de foita de aur

Insist asupra a doua aspecte deosebit de importante:

            2a)  deoarece restaurarea ramelor este o munca migaloasa si indelungata, ar fi pacat sa va inecati la sfarsit, din lipsa de rabdare si rigurozitate. Costul remedierii aventurii de a fi folosit un alt aur decat cel optim va intrece cu mult pretul platit pentru identificarea corecta si procurarea aurului celui mai potrivit fiecarei lucrari in parte. In cazul nostru a fost nevoie sa achizitionam un aur italian, Manetti, de 23,75K.
            2b) foita de aur autentic este de multe ori mai scumpa, pe unitate de suprafata, decat asa numita "foita de aur din Fondul Plastic", care nu e decat o imitatie de aur alcatuita dintr-un aliaj de cupru si zinc. Acest aliaj se prezinta in trei nuante, varianta cu numarul 2,5 reproducand cel mai bine culoarea reala a aurului. Spre deosebire de Schlagmetal, care se vinde in foite de 14 x 14 cm, foita de aur autentica e mult mai subtire si are doar 8 - 8,5 cm latime. Scumpa sau nu, aurirea e platita in ultima instanta din buzunarul clientului, nu al restauratorului, si e bine sa va asigurati ca aveti indeajuns de multa foita pentru a va ajunge pentru toata lucrarea si ca va vor mai si prisosi cateva carticele salvatoare in cazul ca veti avea de corectat niste greseli. Oricat de multa experienta de auritor veti fi avand, patinarea suprafetelor reaurite implica necesarmente un proces de "dibuiala". Or dibuitul inseamna tatonari si, daca ati gresit (si legea lui Murphy ne avertizeaza ca asa ceva este perfect posibil), va trebui sa curatati si chiar sa reauriti suprafata respectiva in chip repetat pana nimeriti "that perfect matching". Iar asta-i momentul cand imi veti multumi ca v-am atentionat insistent asupra acestui pericol, salvandu-va atat obrazul cat si punga.
   
   3) Se pensuleaza bolus colorat in 5-6 straturi uniforme, lasandu-se sa se usuce fiecare strat inainte de a purcede cu urmatorul.
Foto 43. Bolus ocru si caramiziu se pensuleaza pe rama 

Pentru a calca riguros pe urmele celui care a construit ramele tablourilor lui Aman, am folosit bolus ocru pe toata suprafata urmat de bolus caramiziu doar pe varfurile ornamentelor si in zonele care urmeaza a fi lustruite (Foto 43). Ocrul a fost ales de catre artizanii de acum mai bine de o suta de ani pentru simplul motiv ca escamoteaza foarte bine rupturile si pauzele de aurire, in special in zonele adanci ale ornamentului, nemaifacand necesara peticirea imperfectiunilor marunte de aurire. De altfel la toate cele 6 rame Aman m-a surprins neplacut atitudinea de-a dreptul balcanica a artizanilor care le-au executat. Ei au folosit in chip sistematic materiale si procedee indoielnice, acolo unde ele ramaneau ascunse vederii, si aur aproape pur pentru fatada. 

Bolusul este o suspensie de argila colorata, deosebit de fina, intr-o solutie apoasa de clei animal de cea mai buna calitate posibila. In functie de zonele din care provine el,  bolusul variaza la culoarea. Pe parcursul secolelor de exploatare, multe dintre zacamintele traditionale de argila pentru aurit s-au epuizat si asta face ca munca restauratorului sa fie inca si mai dificila, caci el va trebui sa se descurce cu bolusuri de culori nepotrivite si sa treaca prin mari suferinte si emotii in procesul general de matching. Bolusul nepotrivit va fi perceput prin transparenta aurului drept o pata de culoare, ceea ce tradeaza rapid locul in care rama a fost reparata superficial. 

   4) Aurirea propriuzisa. Daca vor sa aiba rezultate fericite, cei interesati de restaurari si/sau auriri sunt sfatuiti sa apeleze la specialisti ca sa deprinda secretele muncii acesteia, ea fiind o activitate mult prea delicata si costisitoare pentru a fi deprinsa de pe internet.  

Foto 44. Din timpul auririi si apoi a lustruirii ramelor Aman 

Va pot spune, din experienta proprie, ca cea mai buna aurire se obtine intr-un mediu umed si ferit de praf, umiditatea atmosferei pastrand gesso-ul si bolusul untos pentru multa vreme. Invers, esuarea auririi are de aface cu puritatea materialelor si acuratetea retetelor, pe de-o parte, si apoi cu existenta prafului si uscaciunii din atmosfera unde se aureste si se lustruieste. Gesso-ul uscat nu se mai compacteaza sub atingerea agatului la fel de bine ca cel inca usor reavan, iar existenta celui mai marunt fir de praf sub sau pe foita de aur va face ca lustruirea aurului sa devina un cosmar cu multe zgarieturi. 

Nu doar praful, ci si grasimea de pe degetele si palmele auritorului poate ruina (pata iremediabil) suprafetele aurite. Degetul lasa urme de nesters pe suprafata de aur neprotejata si de aceea veti remarca oamenii mei purtand manusi curate de bumbac in fazele de aurire, lustruire si manipulare (vezi Foto 44 si 45). 

Foto 45

 5) Matching-ul si Blendig-ul sunt doua operatii inevitabile in procesul de finalizare.
Matching se refera la imitarea culorii, luminozitatii si texturii originale.  Prin blending intelegem orice operatie care are ca rezultat difuzarea, dilutia vizuala a suprafetei reparate in restul suprafetei originale. In procesul de blending, de exemplu,  marginile petecului de aur nou aplicat se vor eroda si subtia pana la transparenta, cu vata metalica extrafina, avand grija sa nu se erodeze si aurul original aflat dedesubt. Evident, marginile “petecului exced cu 2-3 cm zona propriuzis restaurata si pe aceasta fasie are loc blending-ul. Straturile succesive de patina se vor aplica si blend-ui in aceeasi idee. Datorita faptului ca cele 6 rame Aman au fost candva “restaurate” si vopsite cu bronz, suprafata originala de aur a fost total compromisa si a trebuit refacuta complet.  Solventii din vopsea de bronz au afectat liantul aurului facand imposibila separarea ulterioara. Indepartarea vopselei de pe rama insemna automat si reaurirea acesteia. In aceste imprejurari nu am mai avut cum documenta matching si blending, aceste doua faze fiind absente in cazul celor sase rame de care ne-am ocupat. Ele sunt insa etape vitale in munca de restaurare si de aceea le-am mentionat aici.

   6) Aurul nu oxideaza, nu se erodeaza prin actiunea agentilor atmosferici. Foita de aur este insa atat de subtire incat ea devine permeabila si poate fi stearsa prin frecare, daca liantul care o fixeaza pe suprafata ramei este afectat/reactivat. Astfel, in cazul foitei fixate cu mixtion, orice solvent capabil a dizolva mixtionul va patrunde rapid prin porii foitei de aur si va  ruina legatura acesteia cu suprafata. Incercarea de a sterge solventul scapat accidental pe rama va rezulta si in stergerea totodata si a aurului. 

Ramele de calitate muzeala sunt alcatuiri minunate, cu suprafetele foarte fragile, care nu pot fi curatate decat prin deprafuire (metode uscate). Pentru o mai indelungata si mai buna protectie ramele aurite sunt protejate cu un film foarte subtire de shellac urmate de un strat la fel de subtire de ceara transparenta microcristalina. Atentie mare insa, pentru ca exista o granita foarte ingusta intre frumos si urat, intre elegant si banal iar lacuirea ramelor reprezinta un risc major de slutire a ei. Prin lacuire aurul isi pierde rapid din frumusete, culoare si luminozitate ajungand sa arate exact ca si vopseaua de bronz. Aveti nevoie, asadar, doar de un film foarte fin de protectie, nicidecum de o lacuire vartoasa. Recomand folosirea shellac-ului foarte diluat, amestecat cu cateva picaturi de inhibitor care va fluidiza intarzia "inghetarea" lacului. Feriti rama proaspat lacuita de praful care s-ar putea depune pe ea pana la uscarea deplina a filmului protector.

Foto 46. Detalii ale unora dintre ramele restaurate.

Si cu asta am incheiat documentarea restaurarii celor sase rame Aman apartinand Muzeului de Arta al Craiovei. Va multumesc ca ati avut curiozitate si rabdare sa parcurgeti zecile de pagini dedicate subiectului arid al restaurarii unor rame antice. Sper sa va fi folosit. Daca aveti intrebari sau doriti sa ma contactati, sunteti invitati sa folositi orcare dintre metodele de contact oferite in pagina de contact a web siteului oficial al firmei ROSCA'S SRL  (www.roscas.ro)



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

                                                   

joi, 1 martie 2012

Restaurarea unor rame Aman (partea a XI-a). Pregatirea suprafetei pentru aurire.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


D. 2.  Formele, volumele, proportiile, textura, culoarea, luminozitatea si patina, ingredientele secrete ale unui matching profesionist.

Ochiul omenesc, chiar si cel neantrenat, poate discerne cu usurinta intre o bucata de lemn aurit si o bucata de metal aurit. Ceea ce ne face sa discernem cu atata precizie lemnul aurit de metalul aurit este felul in care cele doua obiecte aurite reflecta lumina. Si ele reflecta lumina in mod distinct pentru ca sunt compuse din materiale cu structuri diferite, care se tradeaza vizual prin suprafete cu texturi diferite
Densitatea crescuta a metalului aurit, lipsa lui de pori ne face sa-l citim ca fiind greu, si sa-i descriem suprafata ca fiind stralucitoare, reflectorizanta. Dimpotriva, porozitatea ridicata a lemnului ne face sa citim lemnul ca fiind mai usor si ca avand suprafata aurie (culoarea) si mata (textura). Daca mai distingem si desenul (relieful) fibrei lemnoase, atunci diferenta dintre textura lemnului si cea a metalului devine covarsitoare.
In paranteza fie zis, in vechime ramele aurite se doreau a fi fost percepute drept obiecte masive din aur. Regii sau papii, de exemplu, urmareau sa impresioneze solii straini prin bogatia si puterea lor opulent expusa pe peretii palatelor. Trucul care facea posibila, de la o anumita distanta, confuzia dintre o bucata de lemn aurit si una de aur masiv se cheama gesso. Stratul gros de gesso aurit si compactat (prin lustruire cu coltul de lup sau cu agatul) escamoteaza perfect textura tipica a lemnului. 
Un matching profesionist incepe cu textura suprafetelor noi. Inainte de a aplica noua foita de aur, restauratorul profesionist va trebui sa se asigure ca a reprodus foarte bine materialul si textura din zonele originale adiacente, pentru ca altfel, din cauza reflectivitatii foitei de aur, toate inconsistentele suprafetei vor fi amplificate. Astfel, daca suprafata originala pe care trebuie sa o match este din lemn de stejar galbui, nivelat cu rindeaua, in zonele restaurate trebuie sa avem un lemn din aceeasi specie si de culoare identica sau foarte apropiata, nivelat tot din rindea. Un lemn de alta culoare, cu alt desen al fibrei si cu o alta textura decat cea data de rindea (in cazul de fata) va iesi in final suparator de mult in evidenta. Culoarea se mai poate drege. De pilda, lemnul poate fi colorat cu baituri sau decolorat cu soda, culoarea aurului poate fi replicata prin alegerea unui aur de aceeasi puritate si compozitie ca si originalul, iar o vopsea poate fi si ea reprodusa prin combinatii savante de culori. Textura insa tine de natura materialului in sine si de uneltele folosite la prelucrarea lui. Degeaba ai culoarea daca nu ai si textura. In final, intr-o restaurare buna este vorba despre volume, forme si proportii bune, despre culoare, textura, luminozitatea si patina similare cu ale suprafetelor originale. Noul si vechiul stau unul langa altul, in vazul publicului. Oricare din aceste componente, daca lipseste sau nu corespunde, va compromite matching-ul, dar si pe autorul acestuia.
Incapacitatea de a match bine si foarte bine este de cele mai multe ori rezultatul unei slabe intelegeri a proceselor tehnologice decat cel al penuriei materiale. Iata mai jos, fara multe cuvinte, schema slefuirii corecte a unei suprafete oarecare, din gesso, folosind in mod succesiv hartii abrazive de granulatii tot mai fine. Rezultatul slefuirii corecte in fiecare dintre faze ne lasa cu o textura specifica doar granulatiei abrazivului folosit in acea etapa (fig. a).

fig. a

Urmeaza o ilustratie reflectand ideea de textura diferita ca urmare a slefuirii corecte, respectiv incorecte a suprafetelor de gesso (fig. b).



fig. b

Structura fizica (granulatia) diferita a straturilor de gesso va conduce inevitabil la citiri diferentiale ale suprafetelor respectibe, asa cum se arata in fig. c. 

fig. c

In final, atunci cand formele, volumele, proportiile si textura ariilor restaurate vor fi fost rezolvate cu succes, ar fi util sa va reaminti ca suprafetele metalice nu pot fi colorate durabil, fara ca asta sa le afecteze luminozitatea. Ori luminozitatea suprafetelor este unul din aspectele esentiale care trebuie stapanite in matching. Solutia este folosirea unor foite de aur (argint, Schlagmetal) de aceeasi culoare ca si cele originale, iar atlasul fotografiat mai jos reprezinta exact ceea ce aveti nevoie pentru a identifica cu succes atat producatorul cat si numarul caratelor necesare fiecarei lucrari in parte, adica un instrument de care nu va puteti lipsi in munca de restaurare. (v. Foto. 42) Cu ajutorul acestui atlas s-a determinat cu precizie ca foita de aur folosita la aurirea originala a ramelor Aman, de care ne ocupam, avea 23,75K.


Foto 42

(va urma)


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com